Riporter kerestetik – Déri János emlékére
2016. április 14. írta: L. Alex mondom a magamét

Riporter kerestetik – Déri János emlékére

Halála előtt azt mondta - „Három év múlva már senki nem fog emlékezni rám.”
deri_janos1_jpg.jpgDéri János emlékére - ma lenne 65 éves

Ma lenne 65 éves Déri János, akit úgy gondolom, az idősebb generációnak nem kell bemutatni. Nagyon fiatalon hagyott itt bennünket, mindössze 41 éves volt. Pár nappal halála előtt azt mondta - „Három év múlva már senki nem fog emlékezni rám.” – tévedett!

Mindenkinek mást jelentett Déri János, de talán ő volt, azaz ember, akit egy egész ország szeretett. Most, hogy itt ülök és az egykori 1975 – „riporter kerestetik” harmadik helyezettjéről írok, megkérdeztem a páromat, neki mit jelentett, miért szerette. 
- „A kisugárzása, a humora, az egyénisége miatt!”
Hát, igen, valahogy így, ezek miatt.
Talán péntek délutánonként volt az Ablak című közérdekű műsor, amiben riporterként, műsorvezetőként vett részt. Volt még az EZ+AZ címet viselő műsora, meg ott voltak a Hócipőben megjelenő írásai, a Nulladik típusú találkozások műsora és ott volt a Rádiókabaré is…
Remélem semmit nem hagytam ki.

Más volt, nagyon más, mint az abban a korban megszokott műsorvezetők, riporterek, valahogy felpezsdült körülötte minden, az emberek vagy zavarba jöttek tőle vagy vele nevettek, de soha nem rajta. 

Néha, elgondolkozom, hogy ma hol állna, melyik oldalon, mennyire tudott volna megmaradni tényszerűnek, embernek. Mi lenne a véleménye erről a világról. Valahol a lelkem mélyén úgy gondolom, hogy ő amolyan liberális beállítottságú ember volt és úgy érzem, nem tudná kiszolgálni ezt a jelenlegi hatalmat. Talán szerencsés, hogy nem kellett megélnie ezt a jelenlegi világot, csak mi a nézői, hallgatói, olvasó vesztettünk sokat. Déri Jánosra gondolok és közben a MÚOSZ állásfoglalását olvasom a TV2-el kapcsolatba, hogy etikus volt a riport, a hír elkészítése, szerkesztése Juhász Péterrel kapcsolatban. Igen, ez a világ, nem az a világ.

…és, hogy mennyire szerettük és szeretjük Déri Jánost!

Halála után díjat neveztek el róla, Főiskolai Tanszéket, könyvet írtak róla és minden évben valaki leírja ezeket, amit én is, csendes megemlékezést.

Az írásom végén álljon itt egy idézet Déri János utolsó publicisztikájából, ami a Hócipő magazinba jelent meg, ez volt az utolsó írása…

„- A rákos sejt a legbutább a világon. Gőgös és buta és kényszeresen el akar foglalni mindent, ahová nem ér el, oda áttétet csinál, és amikor már mindenütt ő van, egyszer csak nincs sehol, mert belepusztul az egész test, belepusztul a rák is. (Vajon a nemzet testével hogy van ez?)” (Hócipő 1992)

A bejegyzés trackback címe:

https://alexanderplatz.blog.hu/api/trackback/id/tr908604188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása