Aki elmegy, az hazaáruló
2015. november 30. írta: L. Alex mondom a magamét

Aki elmegy, az hazaáruló

Pár hete írtam barátomról, aki elment Angliába, mert elege lett ebből a tündérországból, ahol vakok között Orbán a király. Az írásomra rengeteg negatív kritikát kaptam, vagyis nem magára az írásra, hanem barátom, Gábor cselekedetét ítélték el, eljutva odáig, hogy elárulta a hazát és azokat, akik itthon maradtak.
images_12.jpgÉrdekes mód, ezt a jelzőt én is megkaptam, amikor Németországban éltem és a felszólítást is, ne pofázzak bele kintről az itthoniak életébe. A világ demokratikus részén élő barátaim (és itt nem Magyarországra gondolok), számtalanszor szintén megkapják a hazaáruló jelzőt, pedig segítő szándék vezeti őket, mert azért valljuk be őszintén, aki egy normális világban él, dolgozik és Magyarországgal foglalkozik, az bizony mazochista, vagy nagyon szereti ezt a nyomorult országot!

Aki vette már magának a bátorságot, és élt valahol nyugatabbra, tette ezt akár „kalandvágyból”, vagy csak azért, mert rákényszerült, az gyorsan szembesül azzal, hogy Magyarország elég hamar kikopik az ember lelkéből. Kinél pár hét, kinél pár hónap, de ezer vagy még több kilométer távolságból másodlagossá válik Magyarország.
Szinte hihetetlen egy röghöz kötött magyar számára, hogy amikor az ember ledolgozza a munkaidejét, utána kész, ennyi, lehet azt csinálni, amit az ember akar, nem kell másod, harmad állást vállalni, meg lehet élni és jól! Magyar viszonyokhoz mérten mindenképpen.
image_1.jpgValahogy mások a nyugati viszonyok, emberibbek. 
Emlékszem, amikor szóltak a munkahelyemen, hogy 3 ledolgozott nap után már lehet előleget kérni és ez számomra olyan furcsa volt. Ott kint természetes, hogy te jöttél valahonnét, nagy valószínűséggel szükséged van pénzre a megélhetéshez, miért ne kérhetnél? Ez pedig nem kegy, nem adható, hanem jár, mert megdolgoztál érte, természetes!
Barátom mesélte, hogy miután kilépett egy cégtől, a volt munkaadója megkereste, hogy tudna neki más cégeket ajánlani, hogy ne kelljen sokáig munkát keresnie.
Érti mindenki, ugye?
Nem utána nyúlt, nem „elintézte” a sorsát, hanem segített egy embernek, a volt alkalmazottjának!
Hihetetlen, ugye?
Több példát tudnék mondani arra, hogy a munkaadó jobban törekszik a tisztességes munkáltató és alkalmazott viszonyra, mint a Kelet-Európából kivándorolt, még véletlenül sem „gazdasági” menekült.
Na, és ebből a sokkal emberibb, élhetőbb közegből próbálnak meg páran véleményt formálni, esetleg tanácsot adni és kapják meg a „hazaáruló” jelzőt.
Szomorú.
Sőt nem szomorú, hanem elkeserítő. Amikor az ember nem Magyarországon él, nem ebben a lélek és hangulatromboló közegben vívja a napi küzdelmeit, akkor bizony másképpen kezdi el látni az ország helyzetét is.
Kérdezz meg kedves olvasó egy Németországban élő magyart, hogy mi a véleménye az atomenergiáról és a megújuló energiákról? Kérdezz meg bátran egy olyan embert, aki bármerre megy az országban, csak szélturbinákat és napkollektor mezőket lát. Amikor azzal szembesül az ember, hogy a legeldugottabb német falukban is, még az ólak tetején is napkollektor van.
erneuerbare-energie-bayern-102-_v-img_16_9_xl_-d31c35f8186ebeb80b0cd843a7c267a0e0c81647.jpgAmikor pedig elmondod a véleményed egy hazai fórumon, egyből hazaáruló leszel, mert nem támogatod, Paks kettőt.

Hiszem, hogy sokkal jobban kellene hallgatni azokra, akik kint élnek, mert olyan tapasztalati tőkét halmoznak fel idővel, amit kár veszni hagyni, sőt egyenesen bűn!

Amennyiben nem változtatunk a mentalitásunkon, akkor tényleg magunkra zárjuk az ország ajtaját és visszazuhanunk a középkorba, bár azt is tudom, hogy vannak, akik ebből is jól élnének.

A bejegyzés trackback címe:

https://alexanderplatz.blog.hu/api/trackback/id/tr488127560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yPress 2015.11.30. 14:44:56

Bizony, fura dolog a kettős mérce, én is nemegyszer megtapasztaltam.

Sokan igazi honfiúi/honleányi büszkeségtől dagadó kebellel méltatják, hogy a külföldi magyarok is részt vehetnek a választásokon, plánesőt talán már népszavazáson is. Azonban ha egy külföldön élő magyar netán elmondja a véleményét (ami adott esetben nem egyezik az övékkel), akkor hamar megkaphatja ugyanezektől, hogy gyere csak haza, élj itt és akkor dumálj!

Pedig a pocsolyát sem akkor célszerű meglátni, amikor már benne állunk. (aki pedig még akkor sem látja, az vagy vak, vagy hivő)

czjanos 2015.11.30. 17:03:16

Nem az a baj, ha valaki külföldről üzen, írja meg a véleményét, hanem az, ha az a véleménye, hogy milyen jó itthon.

ABie Nrml 2015.12.01. 15:16:55

@czjanos: ilyesmit akartam írni. Csak talán nem azt, hogy baj -- nem tudom, baj-e, vagy van abban valami természetes, hogy messziről a szar csokinak látszik. Mindenesetre a külföldről lelkendező magyarokat szoktam kritizálni, és hazajövetelre buzdítani én is. Talán mert a munkám révén, ha nem is külföldön élek, de van néha alkalmam kívülről szemlélni ezt a szemétdombot. És a szemétdombot a szó legszorosabb és legszeretettelibb értelmében írtam. (Lehet hazaárulózni, bár a kommenteket elnézve itt nem szokás, és ez meg tetszik.)

Bicepsz Elek77 2015.12.01. 17:42:31

A kerdes bonyolultabb. A penz es a jo munkakorulmenyek magyon fontosak, de a sz.r munka az kulfoldon is sz.r munka marad, foleg ha az ember mar egisztenciat rpitene. En Nemetorszagot nem ismerem, Angliat igen, fokeppen Londont. Ezvaz egyedulallo noj es a sori-cigike prolik paradicsoma, miutan Magyarorszagon bezarultak a lehetosegeik. Meg persze a jo szakmunkasoke es mernokoke. Viszont engem kifejezetten idegesit, hogy itt ennyi bugyuta benefites b.rmot eltart a mtarsadalom(holott ez a feltetele a keleteuropaiak munkavallalasanak. Amugy viszonz egyenek dontese ki mit csinal. A zemberek a labukkal szavaznak. Majd ha Magyarorszag kiurul lesz itt meg b..meg!!!k

lofulu 2015.12.01. 19:17:41

Szívet cseréljen aki hazát cserél, és éljen boldogul- de ide ne jöjjék vissza, csak látogatóba- mert nincs köze ehhez a földhöz többé élve- ami még megilleti ebben az országban- az a sirhelye.

lofulu 2015.12.01. 19:18:51

Szívet cseréljen aki hazát cserél, és éljen boldogul- de ide ne jöjjék vissza, csak látogatóba- mert nincs köze ehhez a földhöz többé élve- ami még megilleti ebben az országban- az a sirhelye.

Istvan Schultz 2015.12.01. 20:33:12

Hazaáruló? Az a hazaáruló ki nem veszi észre mi folyik ebben az országban és támogatja ezt a kormányt.Lehet elmondani mindennek de azt tudom,hogy csakis a fideszes lehet mert más normális ember ismeri a helyzetet.
süti beállítások módosítása