Magyarország, menekültek egy szír, Abdul szemével - interjú
2015. augusztus 10. írta: L. Alex mondom a magamét

Magyarország, menekültek egy szír, Abdul szemével - interjú

Ami a Népszavában megjelent interjúból kimaradt...

Abdullal, aki 20 éve él Magyarországon, Budapesten a Corvin mozinál találkoztam és ültünk be egy kávéra. Abdul Szíriából, Aleppo városából származik és remekül beszéli a magyar nyelvet, családja, vállalkozása van, adózik és bár valamilyen homályos oknál fogva nem kapott még magyar állampolgárságot, ennek ellenére szeret itt élni és szereti a magyarokat.
abdul.jpgSzámára teljesen természetes, hogy segíti a menekülteket tolmácsként, de hívő muszlimként adományokkal is folyamatosan támogatja a Migration Aid civiljeinek munkáját.

Szinte alig ülünk le, máris mutatja a képeket Szíriáról, és mesél az ő sokat szenvedett népéről, síitákról, szunnitákról, keresztényekről, zsidókról, diktatúráról és rengeteg, a menekültek által átélt borzalomról.
aleppo_1.jpgMesél egy gyönyörű és gazdag országról, ahol számomra elképzelhetetlen diktatúra uralkodott, földalatti börtönökről, besúgókról, zsoldosokról, akik bármilyen aljasságra képesek és a muszlim emberekről.

Képeket mutat szülővárosáról, Alepporól, milyen volt egykor és most.
11140414_1119570944724675_6509296675503440951_n.jpg
aleppo1_1.jpgAmit látok, az a második világháborús ostrom képekre emlékeztet, romok, halottak és káosz. Mutat egy kisfiút, körülbelül 13 éves, aki nem akart hős lenni, de azzá vált, a szír szabadságvágy jelképévé.
hamza.jpgAbdul elmondása szerint, minden Darából indult, egy, a Jordán határ melletti kisvárosból, ahol gyerekek az iskola melletti kerítés falára az arab tavasz jelszavait írták fel, hogy miért tették? Talán mert kiskamaszként valami bátor dolgot szerettek volna tenni a diktatúrával szemben, mert a legbátrabb és legesztelenebb tetteket is gyerekek, fiatalok követik el általában. A megtorlás nem maradt el! A szír uralkodó Asszad, akinek egyébként isteni tisztelet jár és a siíta kisebbséghez tartozik, a legkeményebb eszközökkel lépett fel, a gyerekekkel szemben, bebörtönözték őket, és olyan esztelen kínzásoknak vetették alá a diákokat, hogy az egyikük belehalt.
hamza_3.jpgHamza al Khatib halála Szíriában, tüntetés hullámokat indított el és a szír hadsereg egyre keményebben lépett fel,a tiltakozókkal szemben. Az országban polgárháború tört ki, ahol jelenleg szinte városrészenként más gyakorolja a hatalmat. Szíriában még mindig erősen tartják, magukat az Asszad vezette kormányerők, ellenük pedig Szabad Szíriai Hadsereg katonái próbálják felvenni a harcot. Ebbe a kaotikus helyzetbe pedig beléptek az ISIS terroristái is és ne feledjük a török hadsereget, amelyik felkészült egy háborúra és ott állomásozik a szír határ mellett.
22-sziria-ezeket-harcosokat-tamogatja-muveltnek-mondott-nyugat.jpgEz most Szíria, ahol senki nincs biztonságban, soha nem lehet tudni ki töri rád az ajtót és azt sem, hogy miért kell meghalni, ahol szabad préda a kormányerők zsoldosainak a civil lakosság, és ők nem kímélnek senkit, nőket, gyerekeket erőszakolnak meg a családjuk szeme láttára, hogy aztán röhögve mészárolják le a végtelenségig megalázott családot.
sziria-torok.jpgAbdul mutatja a képeket és mondja, Szíria, most maga a pokol, ahol 16 éves fiúk már hadkötelezettek és dezertálásért halál jár. Nincs bíróság, nincs ügyvéd, golyó, kötél és kínzások vannak a földalatti börtönökben, a halottak és az eltűntek számát igazán megbecsülni sem lehet.
lotfi_morteza20130823135108927.jpgOlyan videókat mutat Abdul, ahol a szír kormánypárti hadsereg vegyi fegyvereket vet be a civilek ellen, mutatja a haldokló gyerekek, nők, férfiak képeit, a maszkos segítők tehetetlenségét, és az életben maradt hozzátartozók kétségbeesett zokogását.

Beszélgetőtársam arcán látom a megrendülést, látom szemeiben a könnyeket, miközben arról beszél, hogy a muszlim vallás nem ez. Akik ezeket a borzalmakat elkövetik, ők nem muszlimok, csak gyilkosok. Ők csak felhasználják Allah nevét és a muszlim vallást, hogy gyalázatos tetteiket elkövessék, és talán ez az a pont, ahol előkerülhetnek a kérdéseim, azok a kérdések, amelyek minket, magyarokat érdekelnek.

- Miért inkább férfiakat látunk a menekültek között, sok magyart felháborít ez, mert úgy gondolják ezek az emberek cserbenhagyták a családjukat?

- Ahhoz, hogy ezt megértsék ismerni, kellene a menekültek lehetőségeit. Akik elmenekülnek Szíriából, azok nagy része már családdal menekül, de annyi pénzük nincs, hogy az egész család együtt meneküljön a célországba, ezért például a török menekült táborokban ottmarad a család, és csak az kell útra, aki kereső és munkaképes, aki majd biztosítani tudja a család többi tagjának a kijutását.  Másrészt sok fiatal van, akik a katonaság elől menekülnek, nem akarnak meghalni, nálunk Szíriában 16 éves kortól van a hadkötelezettség.

-
Elveszik a magyarok elől a munkát…

- Legyünk már teljesen őszinték! Tételezzük fel, hogy ön egy olyan vállalkozó, aki munkát akar adni egy olyan menekültnek, aki nem beszéli a magyar nyelvet, angolul se nagyon, de mivel Ön segíteni akar, felveszi valamilyen segédmunkára. Mennyit tud fizetni? Legyen nagyvonalú és megadja a nettó 120.000,- forintot. Ebből kellene albérletet kivenni, rezsit fizetni, megélni és a család többi tagját kimenteni valamelyik menekülttáborból! Ezért nem célország Magyarország!

- Bántani fogják a magyar nőket, erőszakoskodni fognak velük!

- Tudja, az ilyen feltételezések azért bántanak! Talán meg kellene próbálni beszélni velünk, magáról a muszlimról! Nálunk főben járó bűn házasság előtt nemi életet élni, de azt is tudnia kell, amikor a nőnek havonta gondjai vannak, akkor például mentesül a böjt, a munka alól, de ugyanez igaz arra az időszakra is amikor szoptat, mi tiszteljük a nőket, mert ők a mi jövőnk. A valódi muszlimoktól senkinek nem kell félnie, csak a gazemberektől, de azok vallástól függetlenül mindenhol vannak!

-
A magyaroknak kell eltartani a menekülteket!

- Húsz éve itt élek Magyarországon, engem nem kellett senkinek még eltartania, én viszont fizetem a járulékokat a magyar államnak, de ez így helyes! Most szintén a muszlim vallásra tudok hivatkozni, nálunk bűn, szégyen, ha egy férfi nem dolgozik, nem tudja eltartani a családját, nyilván ha beteg, az más ügy!

- Sok magyart zavar, a menekülteknél lévő drága mobiltelefon, tablet és sok menekültet látnak márkás cipőkben, ruhákban…

- Azt tudni kell, hogy a mobiltelefon, tablet az egyetlen kapcsolat a családdal. A menekültek, amikor hetekig, sőt hónapokig úton vannak, csak ezzel tudják tartani a kapcsolatot a családdal és létkérdés, hogy ez egy jó minőségű, hosszútávon és rossz körülmények között is használható eszköz legyen. A ruhák nagyon sokszor adományok. A menekült útvonalon, a muszlim valláshoz tartozó papok is segítenek, illeteve a muszlim közösségek tagjai, de egymásnak is segítenek a menekültek, megosztják, amijük van! A másik pedig az, hogy akik menekültként jönnek, azok megtervezik az útvonalat, nagyjából tudják, merre kell jönni, kit kell keresni, így azt is tudják, mennyibe kerül körülbelül az út a célországig, ebben pedig a ruházkodás költsége is benne van.

-
Mi a vélemény a magyarokról a menekültek körében?

- Én húsz éve élek önök között, nekem soha, semmilyen gondom nem volt, beszélem, az önök nyelvét ismerem, elfogadom a kultúrájukat, én szeretem az önök országát! Amit viszont most fogok elmondani, azt úgy sem fogja megírni!

- Azért próbáljuk meg!

- A menekültek nem is igazán értik azt, amit ebben az országban tapasztalnak. Azt a kétarcúságot, hogy például azt, aki nem akar ujjlenyomatot adni, azt megverik és ezzel szemben azt a végtelen kedvességet és szeretetet, odafigyelést, ami a szegedi vasútállomáson fogadja őket.
 
- Amit most elmondott nekem, az nagyon súlyos vád, ezeket bizonyítani is kellene valahogy és nehezen is hiszem! Nekem a Szegedi Polgárőrség tagjai egészen mást mondtak!

- A polgárőrök ott vannak, amikor leveszik az ujjlenyomatokat?

- Ezt nem tudom!

- Na, látja! Az is lehet, hogy akkor nincsenek ott, de kérdezek valamit Öntől, miért van az, hogy mindenki pozitívan mesél azokról a segítőkről, akik a szegedi állomáson fogadják őket? Mi oka lenne egy menekültnek, akinek ebből semmi haszna, rosszat állítani az önök befogadó állomásáról, hiszen csak nekünk mondják el, akikben megbíznak. Miért van az, hogy ebben az országban a menekült táborokba a sajtó nem mehet be, a nyilvánosság sem tudhatja mi zajlik bent, ellenben Ausztriával ahol megtehetik és ott a menekültek is teljesen szabadon közlekedhetnek, ott nyitottak a táborok. Miért van ez?

- Erre sajnos nem tudok válaszolni! Sokan félnek attól is, hogy az Iszlám Állam terroristái ide jönnek Magyarországra és esetleg itt követnek el terrorcselekményeket, illetve attól is félnek, hogy sok bűnöző is jön a menekültekkel.

- Persze, lehet, de az Iszlám Állam kevesen vannak és igazán a hithű muszlimok sem fogadják el őket, mert ők nem a vallásunkat követik, ők csak felhasználják a vallást a saját céljaikra. Nagyon gonosz és kegyetlen emberek, de jelenleg őket az foglalja le, hogy valahogy megerősödjenek, nem akarnak Európába jönni. Abban igaza van, hogy a menekültekkel együtt jöhetnek nem tisztességes emberek, de egyrészt őket kiszűrni szinte lehetetlen, másrészt pedig számukra sem az a cél, hogy ide Magyarországra jöjjenek, nincs ok itt maradni!

- Mit gondol arról, hogy mikor lesz vége a Szíriában zajló háborúnak?

- Amikor az USA meg az oroszok meg a kínaiak és az izraeliek úgy akarják! Akár most vége lehetne a háborúnak. A nagyhatalmak pillanatok alatt le tudnák zárni ezt a háborút, de úgy látszik nem ez a cél! Azok a fegyverek, a lőszer, a vegyi fegyverek valahol le lettek gyártva, amíg ezeket el tudják és el akarják adni, addig háború lesz Szíriában! Tudja az a szörnyű, hogy eddig igazán fel sem tűnt senkinek, hogy nálunk háború van, nem érdekelt senkit, hogy körülbelül négymillió szír már elmenekült az országból, nem érdekelt senkit, hogy a szír kormány vegyi fegyvereket vet be a saját népe ellen, nem érdekelt senkit, hogy körülbelül egymillió ember tűnt el és halt meg az elmúlt lassan öt év alatt.

-
Az embereket az is érdekli, hogy miért Európába menekülnek, miért nem a környező arab országokban próbálnak új életet kezdeni.

- Mindenhol diktatúra van, a rendes, dolgozni akaró emberek sehol nincsenek biztonságában, hová mehetnénk?

-
Ha, egyszer vége lesz a háborúnak, a menekültek visszamennek ön szerint a saját hazájukba?

- Szíria csodálatos és gazdag ország, a szír nép nagyszerű, dolgozni akaró emberekből áll, ha egyszer béke lesz mindenki haza fog menni!

-
Üzen valamit a magyar embereknek?

- Próbáljanak minket megismerni, ne ítéljenek el úgy minket, hogy nem ismernek. A menekültek ugyanarra vágynak mint minden magyar ember, békére, hogy eltudják tartani a családjukat, hogy szabadon tudjanak élni félelmek nélkül, nem mi vagyunk az ellenségek!

A bejegyzés trackback címe:

https://alexanderplatz.blog.hu/api/trackback/id/tr187695710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yanchi 2015.08.11. 11:10:18

"nálunk bűn, szégyen, ha egy férfi nem dolgozik, nem tudja eltartani a családját" - ezen konkrétan jót röhögtem, Hollandiában éltem sok muszlim közelében, férfit sosem láttam dolgozni, csak a nőket. A férfiak egész nap a plázákban beszélgettek, kávézgattak, múlatták az időt.

juliden 2015.08.11. 21:22:35

Ezt a sok maszlagot! Torokorszagban nem messze a szir hatarnal elunk, es rengeteg szir menekult van itt. Igaz most a polgarmester megelegelte oket es kitakaritotta oket a varosbol, be vannak zarva egy menekult taborba es naponta 1 csaladbol csak 1 hozzatartozo mehet ki a varosba. A torokoknek eleguk van ebbol a sok szırekbol. Lopnak, csalnak, hazudnak, budosek, gyilkolnak. A purdek zaklattak az embereket az utcakon es ezt szemlyesen ıs tapasztaltam. Volt olyan, hogy haz tulajt megoltek a menekultek mert nem akartak lakbert fizetni, egy masık hazban egymas mellett kı lett adva 2 csaladnak lakas, es a ket lakas kozott kıbontottak a falat. Mınden nagyon draga lett mıattuk. Betegsegeket hoztak be az orszagba, Lustak dolgoznı, es a ferfıak gyavan elmenekultek.

gabcigirl 2015.08.12. 12:09:01

A nyilatkozó sajnos nagyot téved. Pont az Iszlám Állam az, amelynek a tagjai nagyon is betartják az iszlámot. Azért olyanok, amilyenek. Na, ebből viszont mi, európaiak nem kérünk. A menekülteknek akkor van némi keresnivalójuk az országban, ha tudnak alkalmazkodni a civilizált együttélési szabályokhoz.

Ide nem kell az iszlám terjeszkedés...

Voldi 2015.09.02. 11:22:54

Nekik nem megfelelő a 120 nettó, ezért tovább menekülnek Németországba, ráadásul papírok nélkül. Vajon engem befogadnának nyelvismeret es szaktudás nélkül? Kapnék segélyeket? Ezek csak gazdasági bevándorlók, mert biztonságos országokból "menekülnek" pl Görögorszából, Szerbiából, Törökországból.
Amúgy, ha olyan rendes emberek, miért tépik szét a papírjaikat? Nem lehet tudni, milyen bűnözők és terroristák és egyáltalán milyen nemzetiségű emberek szabadulnak be Európába, ellenőrizhetetlenek és nem szabad bízni bennük.

Bea Juhász 2015.09.03. 06:30:52

Szerencse,hogy ennyi kis Lőrincze (vagy Lőrince.....) van itt, ės öröm olvasni értekezésüket a pontok,vesszők hiányáról...

venus11 2015.09.05. 10:33:12

Nem tudhatom mi folyik Szíriában. Nem tudhatom milyen emberek jönnek Europába. Nem ismerem az érzést, ami arra sarkallna, hogy nekivágjak több ezer km-nek az ismeretlenbe. És hálát adok az égnek, hogy nem ismerem. Egy valamit tudok. Most nagyon-nagyon szégyellem magam!

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2015.09.05. 23:06:50

A maguk után hagyott szeméthegyre is van elfogadható magyarázata?!

Spéter46 2015.09.06. 08:41:42

@venus11: Hát bizony szégyellheted is magad!

venus11 2015.09.06. 09:13:36

@Spéter46: ????????????????? Költői "kérdőjelek".

Spéter46 2015.09.06. 09:30:40

@venus11: Te állítottad, hogy szégyelled magad, így nyilván tudod is, hogy miért!

venus11 2015.09.06. 09:42:24

Te pedig még löktél egyet rajtam, lehet nem is tudod miért. "Építő" jellegű beszélgetés volt. Köszönöm!!!!

medium size devil 2015.09.06. 10:24:34

Szamitottam ezekre a reakciokra, hogy a szir bacsi nyilvan nincs kepben (vegulis..) es majd ŐK (a nagytudasu, mindenre ralato, a dolgokat frappansan megfogalmazo) anonim idiotak megmondjak, hogy is van ez VALOJABAN. Gratula.

medium size devil 2015.09.06. 10:25:19

@juliden: Es pontosan melyik torok varosban eltek?

medium size devil 2015.09.06. 10:28:42

@yanchi: Ezek szerint te is plazaban baszod el az idodet ha ezt ilyen jol megfigyelted. Pesten is tele vannak a plazak napkozben. Ezek szerint a magyarok is munkakerulok(?).
Figyelj, nem lehetne, hogy elobb kicsit atgondolod amit irsz, es akkor nem masnak kell szovatenni a baromsagaidat.

Ktinka 35 2015.09.06. 13:35:32

Nem ők az ellenségeink:
Az Amnesty International tüntetése a Kossuth téren:

youtu.be/WNc5DLyaKlU

OlyanSzékelyKata 2015.09.06. 20:01:06

Sajnáljuk őket, értsük meg őket, segítsünk nekik....egy idő után az embernek elege lesz ezekből az utasításokból. Hogy miért?
Elmondok egy kis történetet. Képzeljünk el egy szép kis menekülttábort olyat, ami a lakott területtől talán 100mre sem épült. Ahol sátrak vannak felállítva pihenés céljából, ahová mobilwck vannak elhelyezve, ahol az emberi szükségleteit végezheti az ember fia/lánya és tisztálkodásra alkalmas helységek lettek kialakítva. A tábor mellett szemeteskonténerek ahová esetleg a szemetüket eldobhatják. Sőt szabad kijárás is van a táborból. Jól hangzik igaz? Most pedig képzeljük el ahogy a békés menekültek, akik makk egészségesek (mert ugye csak aki a tábor melletti házakban lakik látja a napjában kétszer kiérkező mentőautót) akik kulturáltak, mi mindent szoktak ebben a táborban csinálni. Elmesélem jó? A házak tövébe, az utcákba, az utak mellé, kocsibejárókra és a közeli temetőbe járnak elvégezni kis és nagy dolgukat. A szemetet nem a konténerbe dobják, azt miért is? Inkább szanaszét dobálják. Egy-egy használt véres betéttel kidíszitik a bejárati ajtók előtti zöld területet. Betörnek a közeli fatelepre tüzifáért, és ha szépen megkéred őket, hogy ha már voltak olyan kedvesek és a "még el nem kerített" privát portára feljöttek hűvösölni szedjék össze a szemetüket és ne hagyják ott az arcodba nevetnek. Mert ugye míg a tábor területe pang az utak mellett, a családi házak előtti zöld területre kell letanyázni. Az utak mellett is úgy ám hogy az alvó gyermek feje az utra lógjon ki, mert hát autóval közlekedni ki is akar?
Adjunk nekik segélyt mert szükségük van rá. Igen szükségük hogy használat nélkül szanaszét eldobálják az utazásuk közben. Mert hát olyan éhesek is szegények, hogy a kapott ételbe ha beleharapnak és nem ízlik nekik eléggé eldobják, hogy a használatlan fogkeféket, fogkrémeket és még sorolhatnám az utak mellé zúdítják, mert hát a szemeteskonténerek a tábor mellett nem arra vannak, hogy a szemetet abba dobjuk.
Éjszaka pedig... Ami éjszaka történik... senki nem tud már meggyőzni hogy ezek békés emberek, mert a buszjáratokra, hogy eljussanak megkéselik, agyonnyomják megverik egymást és azt is aki rendet szeretne tenni köztük.
És persze nekik köszönhetően ennek a kisvárosnak ez az icipici lakóközössége retteg. Az életkörülmények borzalmasak. A bűz a szemét miatt amit eldobálnak. Mert hát ők tovább mennek és nem érdekli őket mit hagynak maguk után.
Tudtam sajnálni őket, de akármennyire is menekültek vagy nem azt megtanulhatnák hogy : Si fueris Romae, Romano vivite more!
Ha Európába jöttök viselkedjetek európai módjára, ha pedig úgy akartok viselkedni mint otthon, hát vívjátok ki magatoknak a szabadságot. Ne itt lázadozzatok.
És ha valaki ennyire jó véleménnyel van róluk és szereti őket? Felajánlom a szobámat neki ami légvonalban 100mre sincs a tábortól, és egy hónap után megkérdezném mennyire liberális és humanitárius még mindig amikor naponta kétszer az ablaka alá végzi valaki a nagydolgát és ha szellőztetni akar el kell takarítania a fekáliát (ja és miközben megteszi gondoljon arra mennyire lehetett egészséges aki azt a szeretetcsomagot otthagyta) vagy próbáljon meg aludni miközben kétnaponta néhány felbőszült csoport portyázni indul és kavicsokkal dobálja a házak ablakát.
Lehet hasracsapva itélkezni és szeretni vagy nem szeretni őket a televíziós riportok fejmosása alapján. De ha gondolod vegyél házat itt a szomszédomban. Meglátjuk meddig birod idegekkel.
Itt a vége fuss el vége. Mese volt vége volt, bár igaz se lenne....

apanna 2015.09.07. 10:12:11

Ez az ember 20 éve itt él. Nyilván felvette a mi életstílusunkat, és ezzel nincs egyedül, ami örvendetes, és követendő. Viszont a hazánkat elárasztó és továbbutazó emberek igen érdekesen viszonyulnak a törvényinkhez Az újlenyomat a regisztráció része, minket kötnek a törvények, és a muszlimok vallási okokból nem akarnak újlenyomatot adni.láttam képeket a teleszart ülésekről, a szemétcsíkról ami szerintem már a googlival is látható. Láttam videókat ahogy a befogadó országra próbálják rákényszertíteni a sariát. Egy 40 évig Szíriában élő misszionárius nő egy interjúban elmondta, hogy a férfiak nem dolgoznak, egész nap bizniszelnek, a nők végzik az összes munkát. Ha ennyire ismeri őket mondja el nekik milyen a Nyugat kultúra, ha idejönnek és mi befogadjuk őket, legyenek kedvesek ezt figyelembe venni. Ha nem megy menjenek olyan országba, ahol mint náluk, a szokásjog, a vallás ami egyúttal a törvény is elfogadott. Nálunk nem.

Petra Turi 2015.09.07. 13:40:26

Ki hogy látja, én nem védem őket, nyilván nem is tudom mi történik náluk csak annyit tudhatunk amit a cenzúrázott hírekből hallunk. DE az biztos, hogy ha hőbörögni jönnek ide otthon kellene hőbörögni háborúban, ha eljönnek ide tartsák magukat és a körülményeiket olyannak amilyennek kapták, a saját hazájukban biztos nem a másik ablaka alá sz@rnak.
Aki nyilatkozott mivel 20 éve itt lakik biztos azelőtt még úgy volt ahogy elmondta.
Magyaroszágon kereszténység van itt meg se próbálják az emberek tokán lenyomni az ők vallásukat.
Tisztelek én minden vallást és törvénykezést de mindent és mindezt a saját hazájában/országában. Ha más kultúrált emberek elmennek ide-oda és abban a pár napban vagy letelepedés esetén éveken át betartják az adott nép/ország szabályait, tisztelik a vallást és a kultúrát, nekik miért nem megy? Nem jut el a tudatukig, hogy ők alkalmazkodjanak? talán akkor nem ugy bánnának velük mint a kivert kutyákkal, meg ha elfogadnák a segítséget.
ennyi erővel ahogy jöttek úgy tolhatnánk őket vissza is. Biztos megvan a maguk problémája de azért nem kéne elfelejteni, hogy ki NINCS otthon és ki kinek segít!
Mert Bicskén is, kiirták fecnikre az ablakba "hogy gyerekeknek vizet" vittek nekik vizet az életerős fiatalok meg a zsugor számra kiszálított ásványvizet dobálták a sínek mellé lefelé hogy nem kell a segítség. Elhiszem hogy sok a megrázkodtatás a negtiv élmény, de a kulturált viselkedés forma az nem kellene, hogy hiányozzon szerintem! bár kit hogy neveltek.
Ja és igen én is sajnálom azt a kisfiút akit partra vetett a víz de sajnálkozással nem tudjuk visszahozni SŐT a háborút sem tudjuk megállítani SŐT a menekültek ettől nem fognak kulturáltabban viselkedni. Csak menne mindenki haza, és hőbörögne azoknak a nagyhatalmaknak akik mindezt kitervelte és véghez is viszi ellenük.
De jólvan hogy mennek a németekhez, csak nehogy úgy járjanak mint a zsidók, hogy majd egy óvatlan pillanatban legázosítják őket is, mondjuk éjszaka.

RopiO_o 2015.09.07. 19:28:01

Most nem azzal kellene foglalkozni,hogy ki ir helyesen vagy helytelenül.A lényeg az,hogy Magyarországon is vannak elegen akik éheznek és szenvednek,azoknak nem segitünk,és akkor bejönnek (betörnek) a határon,szétvernek mindent,sőt a magyar társadalmat egymás ellen forditják tudattalanul.Így sem tart igazán össze a magyar nép,hála a politikának.Nem vagyok nagy hive Orbán Viktornak,de Ő legalább megpróbál segiteni nekünk,míg a többi párt egymásra mutogatással akarja elodázni ezt a szőrnyű helyzetet!Sok videót kellene megnézni vagy kimenni és élőben végig nézni azt amikor a rendőr viszi a vizet,ételt a " migránsnak" de nevezzük nevén,menekültnek!Kitudja milyen betegségeket hoznak be,és kitudja még mi mást,amikor fenyegetően lehetett látni a videón hogy a torkánál végig húzva az újját arra utal nekünk végünk,és hogy még fogadjam be?!hát nem köszönöm!Amerre csak járnak kosz,bűz (felhő) maguk után.Amikor összetehetnék a két kezüket Mohamednek hálálkodva,hogy vagyunk Mi MAGYAROK akik ételt,italt és menedéket adunk.Lehet nem a legtőkéletesebben,mert egy sátor az nem elég,de...több a semminél!és még mi vagyunk a szemetek?!férgek akik megsem próbálják azt,hogy legalább tisztán tartsák azt ahol vannak! Nézzétek meg a 10 csapást...na ezekhez képest....nem is mondom! Sajnálom,hogy igy alakult a sorsuk,de nem mi tehetünk róla,segitséget ajánlottunk fel!mit kaptunk?!SEMMI JÓT,SENKI SEM SZERET MINKET,NEM MERNEK MAGYARORSZÁGRA JÖNNI A TURISTÁK,ÉS EZT MIND AMERIKÁNAK KÖSZÖNHETJÜK!Ennyit eről.Ebből csak azt akartam kihozni,hogy nem az a lényeg,hogy irunk ha nem hogy mit!

Emily Cave 2015.09.07. 23:32:56

@Emily Cave: Ez elől mi is menekülnénk, és lehet, pont letojnánk, mit hagyunk a helyszínen, amikor felcsillan a lehetőség, hogy mehetünk. Mindent, amit nem tudunk a hónunk alatt elvinni, egyszerűen ott kell hagynunk a földön - például a Keletiben. Rühellem, ha csikkeket dobálnak el az (pl. magyar) emberek az utcán, vagy ha szemét van valahol, de tudjátok mit? Megértem, ha nem az a legfőbb gondja ezek után egy menekültnek, hogy fertőtlenítsen maga után. És azt is megnézném, ki az közülünk, aki gyalog indulna útnak Bécs felé.
Ha kicsit is van az emberekben empátia, igazán átérezhetné, hogy itt most nekik életről és halálról kell dönteni, nem a magyarok fene kényes ízlésével törődni.
Nemcsak bámulni kellene a háborús és főként a posztapokaliptikus filmeket, hanem néha bele is kellene érezni, hogy mi lenne, ha.

Amúgy meg ők elmennek, de mi itt maradunk a kérdéssel, hogy sikerült-e ember módjára bánni az embertársainkkal.
Egyszerű a képlet: Ha vizet kérsz tőlem, akkor nem mérlegelem, hogy mennyi szemét marad utánad, vagy mennyi az annyi, hanem adok, mert szomjas vagy, én meg megtehetem, hogy vizet adok. Az egyszeri embernek ennyi a feladata, nem több, nem kevesebb. Nem kell teóriákat gyártani, hogy miért vagyok könyörtelen.
(Ez a legszánalmasabb, amikor még meg is magyarázzák, miért nem adnak, vagy miért takarodjon stb. Inkább hallgatna!)
Csak bele kell gondolni - ha már másként nem megy -, hogy mi lenne veled, gyermekeddel a karodon, ha te élnél halálfélelemben, majd háború elől menekülnél - bárhová.

Ennyit szerettem volna megosztani, nem jártam itt korábban, nem is szeretnék bekapcsolódni nagyon a beszélgetésbe, de a fenti cikket meg akartam mutatni, mert ez az, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül, nem a hátrahagyott matracok, meg ruhák, amelyeket már nem tud magával cipelni az ember.

dee_1989 2015.09.08. 08:08:21

@kekecke: Ha éjszakának idején a sötétben rohanni kell a buszhoz-mert lehet,hogy ez az utolsó ami elvisz,valószinüleg nem a szemétszedéssel lesz elfoglalva.Aon kivül meg kell nézni a parlament üléstermét,vagy a szigetet a fesztivál után.Semmivel sem különk pedig magyar emberek és nem menekültek

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2015.09.08. 08:33:30

@dee_1989: gondolom, most csak vicceltél...
A fényes nappal otthagyott szeméttel mi a helyzet? A bántalmazott rendőrorvosra mi a mentség? És arra, amikor a nőt a sínekre rántotta a kisbabájával együtt az állítólagos férje? Soroljam még?
Ezt a mentalitást, "kultúrát" akarod védeni?! Akkor csak ilyen szomszédokat kívánok Neked...

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2015.09.08. 08:44:08

@OlyanSzékelyKata: ez gondolom a debreceni menekülttábor (nem hinném, hogy mindegyik szomszédságában lenne fatelep)...
Jártam belül. Rémes. A lakóknak eszük ágában nincs beilleszkedni. És igényük sincs a minimális tisztálkodásra sem.
Ez a dögöljön meg a szomszéd tehene is féle hozzáállás: nekik rossz ott, ahonnan jöttek, hát pokollá teszik az idegen ország lakóinak az életét.

L. Alex mondom a magamét 2015.09.08. 10:08:00

Ezeket a felmerülő kérdéseit könnyen megválaszolom :))

Amikor a menekült olyan ételt kap, amit vallása miatt nem ehet, azzal mit csináljon? Ja, szemetes van csak egy :)) Egy mobil WC 5000 emberre...
Röszkénél a szabad ég alatt, nulla infrastruktúra... rendőrsorfal...
Bicske! Valakinek beígérik, hogy elviszik a Bahamákra és amikor megáll a vonat, akkor döbben rá, hogy ez bizony észak - Szibéria, láger II. Ki nem tiltakozna?
Még egy dolog, amit én is láttam tapasztaltam!
Ez pedig a túletetés!
Ül a Keletiben a menekült, jön az aktivista, kínálja vízzel, menekült elfogadja, jön a következő aktivista, kínál almát, menekült jelzi, nem kéri, aktivista mosollyal az arcán erőlködik, hogy de! Menekült nem akar bunkó lenni, elfogadja, leteszi maga mellé, jön a következő aktivista, ő is almát hoz, eljátszódik újra a jelenet.
Hirtelen szólnak, indulni kell, mindenki szalad, szedi gyorsan össze magát, alma, víz, ott marad, ott felejtődik.
Jön a kedves tv stáb..Vááá, mekkora sztory, a menekültek csak szemetet hagynak maguk után!

Szóval, elítélni, véleményt mondani, általában könnyű, fel kell venni a cipőjüket!

OlyanSzékelyKata 2015.09.08. 12:05:40

Kedves Alex tájékozatlansága ezügyben hagy némi kivánnivalót maga után. A táborban és annak területe környékén 5 szemeteskonténert számláltam, továbbá ugyanennyi mobil WCt.
A menekültek NEM ismétlem NEM a vallásuk által tiltott ételt kapnak. Továbbá kétlem hogy az 5000 ember ugyanabban a percben szeretné használni a WCt.
Azt pedig hogy magyarok is lettek már az évek során menekültek nem tagadom.
Nem magyarországi magyar vagyok és elég fiatal sem ahhoz hogy ne emlékezzek arra amikor mi készítettük el a bőröndöt az ajtóba, hogy ha menekülni kell csak fel kelljen kapni. Arra amikor meghalt az öcsém. És bár én és a családom nem menekültünk el sokan megtették.
Mégsem hallottam egyik hírcsatornán sem hogy pokollá tették volna a környezetükben élők életét csak azért mert ők bizony menekültek. És ha jól belegondolunk mind meghúzta magát hogy minél kisebbnek látszon, minél kevesebb baj legyen vele és minél hamarabb elfogadja őket a kornyezet ahová kerültek.
Ezt ezen menekültek egyikéről sem mondható el.
Továbbá...dícséretes vagy nem dícséretes hogy a menekült témával ennyit és ilyen hangvételben foglalkozik nem tisztem megítélni de megkérdezném saját honfitársaiért akik szintén színvonalon aluli életet élnek, akiknek szintén nélkülözniük kell ételt és sokszor vizet... azért is így felemelné a hangját? Ugyanilyen hévvel? Vagy mivel nincs ennyire szem előtt a dolog ezért könnyen átsiklik felette a figyelme?
Tudja ha szomjas vagyok és vizet kérek megköszönöm és örülök hogy kaptam. És ha bajban vagyok és valaki befogad és gondot visel rám, igyekszek legalább annyival méltányolni és megköszönni a cselekedetét hogy próbálom nem terhelni mégjobban azt aki a sajátját osztja meg velem. Ember és ember között ez a különbség. Valaki tiszteli azt aki segítő kezet nyujt van aki pedig nem.
És ha nem haragszik hagyok itt magának egy érdekes olvasmányt:
magyarhirlap.hu/cikk/33821/Hova_emigraljak

L. Alex mondom a magamét 2015.09.08. 13:03:13

@OlyanSzékelyKata: Mivel elég rendesen beleástam magam ebbe a témába, olvashat tőlem bőven erről, nem gondolom, hogy tájékozatlan lennék!
Jártam Szerbiában, rendszeresen járom a pályaudvarokat.
Sajnos menekülttáborba még nem sikerült bejutnom, de pótolni fogom és megírom majd azt is, amit ott tapasztaltam.
Velem egyetlen menekült sem volt udvariatlan, bántó.
Amilyen a fogadj isten, olyan az adjon is...
süti beállítások módosítása